Søvnproblemer

Søvnløshet og mareritt

Bruker du lang tid på å sovne om kvelden?  Hender det ofte at du ligger og gruble over ulike problemer mens du egentlig burde ha sovet? Eller kanskje du ligger og irriterer deg over at du ikke sover? Sovner du greit, men plages av at du våkner om natten og da blir liggende våken? Eller er det kanskje slik at du sover greit helt frem til du våkner alt for tidlig om morgen. Er du plaget av hyppige mareritt?  I så fall er det svært sannsynlig at jeg kan hjelpe deg.

Mennesker som sliter med å sove har i mange tilfeller etablert vaner som virker hemmende for søvnen. Jeg kan bidra med råd om endring av vaner og livstil som i mange tilfeller kan påvirke søvnen positivt.

Mange mennesker som har søvnvansker tenker på ulike problemer mens de ligger i sengen. Disse tankene skaper engasjement, følelsesmessig aktivering og våkenhet. Beslektet med dette er også negative forventninger til at man ikke kommer til å få sove og katastrofetanker knyttet til det at man ligger våken. Jeg kan lære deg måter å håndtere tankene på en mer konstruktiv måte.

Mennesker som sliter med søvnen har ofte utviklet en betinget respons med det resultat at det å legge seg fører til økt våkenhet. Denne våkenheten kan ofte være ledsaget av følelsesmessig aktivering, grubling, bekymring, planlegging og forsøk på problemløsning. Jeg kan hjelpe deg med å fjerne eller svekke dette automatiserte reaksjonsmønsteret.

Disse teknikkene som er beskrevet ovenfor er basert på en kognitiv atferdsterapi. Sammenlignet med medikamenter har slik behandling en rekke fordeler. Blant annet har kognitiv terapi god effekt samtidig som det ikke er vanedannende, ikke fører til nedsatt fungering neste dag, ikke forstyrrer balansen mellom ulike søvnfaser og kan gi endringer som er varige.

Mennesker som sliter med mareritt vil kunne ha nytte av helt spesielt teknikker som er utviklet for det formål. Noen har mareritt som er koblet til større eller mindre traumatiske opplevelser som har festet seg og som utspiller seg i form av mareritt. I slike tilfeller kan jeg hjelpe til med spesiell behandling for traumatiske opplevelser. Alternativt kan jeg lære deg en svært effektiv metode å selv arbeide med marerittene på.